Suuret puolueet ovat muuttamassa eduskuntavaalijärjestelmää niin, että puolueiden paikkamäärät määräytyvät koko maan vaalituloksen mukaan (mikä on hyvä juttu), ja järjestelmään tulee 3% äänikynnys (mikä on huono juttu). Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta täällä.

Kun demokratiamme perusteisiin ollaan kajoamassa tällä tavoin, ja vieläpä niin, että ehdotettu uudistus käytännössä estää uusien liikkeiden pääsyn eduskuntaan, olisikin kansalaisia kohtaan reilua, että he saisivat sanoa mielipiteensä siitä, kuinka demokratiaa tässä maassa jatkossa toteutetaan. Niinpä pitäisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys siitä, millainen vaalijärjestelmämme jatkossa on.

Kansanäänestyksessä vaihtoehdot voisivat olla: (1) Uusi, ehdotettu järjestelmä äänikynnyksellä. (2) Uusi, ehdotettu järjestelmä ilman äänikynnystä. (3) Nykyinen järjestelmä. (4) Siirtoäänivaali.

Jotta saataisiin mahdollisimman kattava kuva kansalaisten mielipiteistä, äänestys tulisi järjestää niin, että kukin äänestäjä merkitsisi äänestyslippuun mielensä mukaisen järjestelmien paremmuusjärjestyksen.

Jos pääsen eduskuntaan päättämään vaalijärjestelmästä ja neuvoa-antava kansanäänestys järjestetään kuten yllä luonnehdin, sitoudun valitsemaan parhaana pitämäni vaihtoehdon (parhaasta huonoimpaan: Siirtoäänivaali, uusi ilman äänikynnystä, uusi äänikynnyksellä, nykyinen) kansanäänestyksen Smithin joukosta.