Aiemmin olen kirjoittanut siitä, että sananvapautta on laajennettava. On kuitenkin pari sananvapauden rajoitusta, joita kannatan: Väkivallalla uhkaamisen kielto, väkivaltaan kehottamisen kielto ja ihmisen yksityisyyttä suojaavat kunnianloukkauspykälät. Näistä viimeistä on tulkittu joissain tapauksessa liian tiukasti, joten sitä voisi vähän lieventää, mutta kirjoitan siitä enemmän toisella kertaa. Sitävastoin väkivallalla uhkaamisen kieltoa ja siihen kehottamisen kieltoa voisi tulkita jopa nykyistä tiukemmin. Mielestäni esimerkiksi sen, että uhkausta ei ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi, ei pitäisi olla lieventävä asianhaara. Ja näistä voisi tuomita nykyistä tiukempia sakkorangaistuksia. (Vankilaan suhtaudun edelleen skeptisesti)

Voima-lehdessä kerrotaan tapauksesta, jossa poliisi oli julkaissut epäillyn pedofiilin kuvan facebookissa saadakseen yleisöltä vinkkeja epäillyn kiinnisaamiseksi. Vastausviesteissä ihmiset olivat uhkailleet epäiltyä väkivallalla, eikä poliisi ollut suhtautunut uhkauksiin vakavasti.

Tässä tulevat esiin oikeastaan kaikki ongelmat koskien hyväksymiäni sananvapauden rajoituksia. Poliisi oli loukannut epäillyn ykisityisyyttä toitottamalla epäilyistä netissä eikä suhtautunut vakavasti väkivallalla uhkaukseen. Oikeusperiaatteiden mukaan epäilty on syytön, kunnes oikeusistuin on toisin todennut, eikä ole oikein altistaa epäiltyä julkiselle "angry mobin" tuomiolle ennen oikeusistuimen päätöstä. Erityisen tuomittavaa poliisin käytöksestä tekee se, että yleinen mielipide tuomitsee pedofilian jyrkästi, joten epäilty joutui häpeäpaaluun pahimmassa mahdollisessa valossa. Oikea toimintatapa poliisilta olisi ollut jättää mainitsematta, mistä rikoksesta epäiltyä epäillään.

Suomi on oikeusvaltio, mikä tarkoittaa sitä, että tuomiot jaetaan oikeusistuimessa, eikä yksityisiä kostotoimenpiteitä hyväksytä. Tämä tarkoittaa sitä, että väkivallalla uhkaaminen on tuomittavaa, olipa kohteena kunnon kansalainen tai rikollinen, ja poliisin olisi pitänyt puuttua uhkauksiin määrätietoisesti.

Toisin kuin Voima-lehdessä esitetään, itse en näe eroa siinä, tapahtuiko kuvan julkistaminen netissä tai lehden sivuilla.