Usein sanotaan, että sananvapauteen kuuluu vastuu sanomisistaan. Nyt kirjoitan siitä, millainen vastuu julkiseen mielipiteen ilmaisemiseen, esimerkiksi rasistisen mielipiteen julkaisemiseen netissä pitäisi mielestäni kuulua. Edellä rasistinen mielipide on esimerkkinä, koska se on tällä hetkellä kuuma peruna.

Kun mielipide on netissä, se on siellä kaikkien nähtävissä, myös mielipiteen vastustajien. Mikäli mielipide on typerä, vastustajien tehtävä on osoittaa sen typeryys analysoimalla käytettyjä argumentteja, osoittamalla ne kestämättömiksi ja analysoimalla esitettyjä faktoja, osoittamalla ne epäpäteviksi. Tällaisen analyysin lopputuloksena on se, että alkuperäinen kirjoitus näyttää siltä, mitä se todellisuudessa onkin, typerältä. Vastuun kantaminen tässä tapauksessa tarkoittaakin kasvojen menetystä kun on mennyt suoltamaan soopaa nettiin. Ja jos jotain vastustamaansa mielipidettä ei pysty osoittamaan tällä tavalla typeräksi, on aika katsoa peiliin ja miettiä, onko tuossa mielipiteessä sittenkin totuuden siemenet. Lainsäätäjää ei tässä prosessissa tarvita missään vaiheessa.

Ylläkuvaamani kaltaista keskustelua näkisin mielelläni enemmänkin. Nk. suvaitsevaiston olisikin rasistisia mielipiteitä kohdatessaan luovuttava vastapuolen näkemyksen syntyhistorian analysoimisesta sekä puheesta vastapuolen näkemyksestä ilmiönä ja revittävä vastapuolensa kappaleiksi asiakysymystasolla.