Apple on kehittänyt teknologiaa, jolla voidaan estää mobiililaitteita tallentamasta videokuvaa. Koska tämä antaa valtiovallalle mahdollisuuksia kontrolloida kuvaamista, on tärkeää, että tätä kontrollia säädellään lakiteitse.

Tärkeä periaate, joka pitäisi kirjata lakiin, olisikin se, että voimatoimiin valtuutettujen (poliisien, portsareiden, vartijoiden) kuvaaminen on heidän käyttäessään voimatoimia on aina sallittua kenelle tahansa eikä sitä saada estää teknisesti. Tällaisen videokuvan julkaisemisen pitäisi myös olla sallittua, mikäli voimatoimien kohteena olevat henkilöt eivät sitä kiellä. (Ja jos kieltävät, julkaisemisen pitäisi olla sallittua, kunhan voimatoimien kohteena olevien kasvot on kuvamateriaalista muokattu tunnistamattomiksi.) Tässä siis salliminen tarkoittaa sallimista julkisilla paikoilla sekä esimerkiksi kuvaajan omassa kodissa, ja ravintoloissa, kaupoissa ja kauppakeskuksissa, siis paikoissa, joissa kuvaajalla on noin muutenkin oikeus olla. Tarkoitukseni ei ole päästää kuvaaja-armeijoita miehittämään esimerkiksi poliisilaitoksen selliosastoa.

Kuvaamisen salliminen olisi tärkeää siksi, että näin kansalaisyhteiskunta voisi valvoa sitä, että ne henkilöt, jolle on voimankäyttöön annettu oikeus, käyttävät oikeuttaan pelkästään heille sallituissa rajoissa.

Käytännössä edellämainittua kuvausoikeutta ovat esimerkiksi vartijat yrittäneet estää omaan yksityisyyteensä vedoten. Kuitenkaan mielestäni voimatoimien käytön valvonta menee tuollaisessa tilanteessa selvästi vartijoiden oikeuksia tärkeämmäksi. Näin ollen lainsäädännön selkiyttämiselle on selvästi tarvista. Samalla saataisiin varmistettua se, että esimerkiksi mielenosoitusten valvontatoimien kuvaamista ei voitaisi estää poliisien pilipaliargumenteilla.