Nykylainsäädännön mukaan alle 18-vuotiaille ei saa myydä tai anniskella alkoholijuomia, ja sitten yhtäkkiä 18-vuotiaana alkoholi vapautuu täysin, lukuunottamatta varsinaisten viinojen ostamista Alkosta (mikä vaatii 20 vuoden ikärajan). Tämä yhtäkkinen alkoholin salliminen on nurinkurista, koska alkoholin käyttö vaatii alkoholinkäyttökokemuksen kautta saavutettavaa omien rajojen tuntemusta. Muuten seurauksena voi olla änkyräkänni tai pahimmillaan jopa sairaalareissu. Tuo viinojen kieltäminen alle 20-vuotiailta ei auta kovin paljoa, huonoon kuntoon itsensä saa helposti jo vahvalla viinillä.

Käytännössä nuoret aloittavat alkoholinkäytön omissa porukoissaan, kenenkään valvomatta, jo nuorempina. Ongelma on sama: He joutuvat oppimaan alkoholinkäytön kantapään kautta käytön ilman vanhempien tai yhteiskunnan valvovaa silmää. Liian suuret annokset ovat tyypillisiä.

Niinpä olenkin sitä mieltä, että ravintoloille pitäisi sallia erikoisluvalla oluen ja muiden vastaavanvahvuisten alkoholijuomien anniskelu jo 16-vuotiaille. Erikoisluvan vastineeksi ravintolan täytyisi pitää huolta siitä, että kukaan ei juo itseään ympäripäihinsä. Näin nuoret voisivat harjoitella alkoholin käyttöä valvotussa ympäristössä.  Tällaiset erikoisluparavintolat voisivat myös olla lainvalvojan erityisessä kontrollissa.

Erityisesti tuollaisia erikoislupia voisi myöntää ruokaravintoloille, jotka eivät anniskele alkoholia muuten kuin ruokailun yhteydessä. Näin nuoret oppisivat siihen, että järkevää alkoholin käyttöä on pari annosta juhla-aterialla, ei lähimetsikössä vanhemmilta salaa  vedetyt änkyräkännit.