Kessinger publications tekee tilauksesta yksittäiskappaleita kirjoista, jotka muutoin ovat out of print, ja myy niitä. Hinnat on painettu jonnekin alle 20 dollariin per kirja. Itsekin olen ostanut heiltä pari 1940-1950 -luvuilla kirjoitettua canastaopasta. Tällainen yritys on mielestäni mitä mainioin vaihtoehto aikaavievälle antikvariaattien koluamiselle, ja soisin mielelläni tällaisten firmojen lisääntyvän.

Ongelma vain on siinä, että summittainen painos loppu -kirjojen painaminen on laitonta. Jos kyseessä ei ole tarpeeksi vanha teos, sen tekijänoikeus ei ole umpetunut, ja tekijänoikeuden haltija voi haastaa painajan oikeuteen.

Piraattipuolueen kannattama tekijänoikeuden suoja-ajan laskeminen 5-10 vuoteen ratkaisisi tämänkin ongelman, kun vähintään 5-10 vuotta vanhoja kirjoja ja muitakin luovan työn tuotoksia saisi monistaa ja myydä vapaasti.

Jos tuota tekijänoikeuden suoja-ajan laskemista ei saada aikaiseksi, ainakin seuraava pitäisi toteuttaa: Pitäisi luoda pakkolisenssijärjestelmä tekijänoikeudella suojatulle, julkaistulle materiaalille, josta on painos loppunut. Jos tekijänoikeuden haltija ei tuo siedettävässä ajassa uutta painosta markkinoille, kuka tahansa saisi ottaa tehdä teoksesta kopioita, vaikka kokonaisen uuden painoksen, ja alkaa myymään niitä maksamalla tekijänoikeuden haltijalle jonkun lailla tai asetuksella määrättävän summan. (Esimerkiksi kirjoille puoli senttiä per sivu per tehty kopio.)